Niacinamid, takođe poznat kao vitamin B3 i nikotinamid, opravdano je u fokusu poslednjih godina i zaslužuje posebnu pažnju zbog mnogobrojnih benefita koje ostvaruje u nezi kože. Mnogobrojne studije pokazuju da je niacinamid jedan od najsvestranijih kozmetičkih sastojaka, uz to pogodan za primenu kod svih tipova kože.

Koji su benefiti korišćenja proizvoda sa niacinamidom?

Niacinamid ima sposobnost da regeneriše i ojača zaštitnu barijeru kože uticajem na sintezu ceramida – najznačajnijih lipida ekstracelularnog matriksa površinskog sloja kože, čime dalje štiti kožu od gubitka vlage i čini je dovoljno hidriranom. Ovaj efekat niacinamid ostvaruje već u koncentracijama od 2%.

Pored toga, niacinamid smanjuje stvaranja sebuma, a u koncentracijama 4% i većim niacinamid dokazano poboljšava stanje kože zahvaćene aknama. Zbog toga je niacinamid često deo kozmetike namenjene masnoj i mešovitoj koži sklonoj stvaranju mitesera i bubuljica.

U nešto većim koncentracijama (5% i više), niacinamid podstiče sintezu kolegena pa tako poboljšava glatkoću i elastičnost kože, i smanjuje dubinu i vidljivost finih linija i bora (anti-aging efekat).

Ublažavanja hiperpigmentacija i ujednačen ten takođe su efakti su koji se mogu očekivati od niacinamida. Niacinamid ima uticaj i na crvene flekice koje su ostale na koži nakon bubuljica, kao i na tamne hiperpigmentacijske mrlje. Smanjenje vidljivosti pora još je jedan od efekata ovog sjajnog kozmetičkog sastojka.

Koliko često treba koristiti niacinamid i kako ga kombinovati? 

Niacinamid se najčešće nalazi u tonerima, serumima, kremama i maskama. Proizvodi sa niacinamidom se, u zavisnosti od ostalih sastojaka i formulacije proizvoda, mogu koristiti i kao deo jutarnje i kao deo večernje nege. Lako se uklapa sa ostalim aktivnim sastojcima i  koža ga vrlo dobro podnosi. 

Zašto se ponekad javlja crvenilo kože nakon primene proizvoda sa niacinamidom?

U jako alkalnim ili kiselim formulacijama niacinamid može preći u nikotinsku kiselinu koja podstiče cirkulaciju što može uzrokovati bezopasno i prolazno crvenilo kože.

Činjenica je da je niacinamid jedan fantastičan kozmetički sastojak i ozbiljan skincare multitasker. Zato nema razloga da ne iskoristite ove benefite i ne uključite ga odmah u svoju rutinu nege. Naš serum Resvera Pro sadrži niacinamid u koncentraciji od 5%, a serum Blemish Benish u koncentraciji od 2%.