Serumi čine važan deo nege. Oni najčešće sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka nego kreme i posebno su formulisni da ciljano tretiraju nepravilnosti poput crvenila, dehidratacije, finih linija i bora ili hiperpigmentacija. Zbog toga je izbor seruma potrebno prilagoditi ne samo tipu kože, već i cilju koji želimo da postignemo negom.

A kako uz veliki izbor seruma na tržištu nije uvek lako izabrati pravi, pripremili smo kratak vodič koji će vam olakšati izbor:

HIDRATACIJA KOŽE

Ukoliko je primarni cilj nege bolje hidrirana koža dobro je birati serume koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin, pantenol, gama poliglutaminsku kiselinu, aminokiseline i/ili peptide. Ove supstance imaju sposobnost da pomognu koži da zadrži vlažnost i da ostane dovoljno hidrirana. Najveći broj hidratantnih seruma sadrži upravo neke od kombinacija ovih supsranci.

ZAŠTITA KOŽE OD PREVREMENOG STARENJA

Prevremeno starenje kože najčešće je posledica preteranog izlaganja kože suncu, ali može biti i posledica raznih drugih spoljašnjih i unutrašnjih uticaja. U zaštiti kože od prevremenog starenja najefikasniji su serumi sa antioksidansima, moćnim supstancama koje „hvataju“ slobodne radikale odgovorne za nastanak oštećenja. Najčešće korišćeni antioksidansi su biljni ekstrakti, vitamin C, resveratrol i ferulična kiselina.

SMANJENJE STVARANJA BUBULJICA

Najefikasniji u smanjenju stvaranja nepravilnosti na koži poput mitesera i bubuljica su serumi sa salicilnom, glikolnom ili mandeličnom kiselinom (alfa hidroksi kiseline), niacinamidom i/ili azelaičnom kiselinom. Ove supstance deluju direktno na različite uzročnike nastanka nepravilnosti, poput prekomernog stvaranja sebuma ili hiperkeratinizacije kože što dovodi do začepljenja pora i posledičnog stvaranja komedona.

UMIRENJE KOŽE I JAČANJE ZAŠTITNE BARIJERE

Ukoliko želimo da umirimo kožu i ojačamo zaštitnu barijeru pravi izbor su serumi koji sadrže pantenol, alantoin, beta-glukan, centellu, probiotike i/ili ceramide. Direktnim ili indirektnim delovanjem, ove supstance će dovesti do smanjenja oseljivosti kože.

PROŠIRENE PORE

Niacinamid je supstanca koja može učiniti da pore vizualno izgledaju manje. Pored toga, salicilna kiselina, kao i alfa hidroksi kiseline (glikolna, mlečna, mandelična) održavaju pore čistim, a time i manje vidljivim. Najefikasnije je u ovom slučaju koristiti serume koji sadrže kombinaciju ovih supstanci.

HIPERPIGMENTACIJE

Važno je ne generalizovati hiperpigmentacije i pre tretiranja znati uzrok nastanka istih. Na hiperpigmentacije se može delovati na više različitih načina, a neke od kozmetičkih sastojaka koje mogu biti od pomoći su retinol, azelaična kiselina, mandelična i/ili glikolna kiselina, niacinamid i vitamin C, pa je dobro birati serume koji ih sadrže.

ANTI-AGING EFEKAT 

Za ulbažavanje znakova starenja kože, poput finih linija i bora, pravi izbor su serumi sa retinolom ili specifičnim antioksidansima poput bakučiola, resveratrola ili vitamina C. Ove supstance, pre svega uticajem na sintezu kolegena, mogu smanjiti dubinu i vidljivost bora.

FACIT:

Svaka problematika zahteva svoje specifično rešenje, pa je izbor odgovarajućeg seruma vrlo važan deo građenja rutine nege. Uz to, neophodno je usklađivanje seruma sa ostatkom proizvoda koji su deo nege, kao i redovna i dovoljno duga primena seruma. 

Mi smo se potrudili sa kreiramo serume koji su dovoljno kompleksi da pokriju više problematika i ponude efikasno rešenje za nesavršenosti, uz podupiranje svih prirodnih procesa važnih za održavanje kože negovanom i zdravom.