Mandelična (bademova) kiselina pripada grupi alfa hidroksi kiselina (alpha hydroxy acid, skraćeno AHA), mnogima poznatih i pod nazivom voćne kiseline.

Već decenijama unazad ove kiseline deo su raznih kozmetičkih prozvoda zbog sjajnih efekata koje ostvaruju na koži poput: 

  • poboljšanja teksture kože
  •  ujednačavanja tena
  •  anti-aging efekta
  •  ublažavanja hiperpigmentacija 
  •  uticaja na smanjeno stvaranje mitesera i bubuljica 

Ovoj grupi kiselina pored mandelične, pripadaju i glikolna, mlečna, jabučna, vinska i limunska kiselina. Iako su po svojim osobinama i efektima vrlo slične, postoje i važne razlike među njima. 

Po čemu je mandelična kiselina posebna? 

Zbog svoje velike molekule mandelična kiselina ima manji potencijal iritacije od ostalih alfa hidroksi kiselina, vrlo je blaga i pogodna za primenu kod svih tipova  kože. Mandelična kiselina je najnježnija alfa hidroksi kiselina koja može odgovarati čak i koži koja je osetljiva. 

Pored toga mandelična kiselina ima antibakterijsko i protivupalno delovanje, pa je odličan izbor kod kože sklone stvaranju bubuljica. 

Određene studije daju mandeličnoj kiselini prednost u ublažavanju hiperpigmentacija u odnosu na ostale alfa hidroksi kiseline.

U kojim koncentracijama mandelična kiselina ostvaruje svoje efekte?

Kao i druge alfa hidroksi kiseline, mandelična kiselina je najučinkovitija u proizvodima koji se ne ispiru sa kože i u koncentracijama od 5% ili većim. Takođe, mandelična kiselina se radi još bolje efikasnosti često u proizvodima kombinuje sa drugim AHA ili salicilnom kiselinom. 

Naš serum Blemish Banish sadrži mandeličnu kiselinu u koncentraciji od 6%, u kombinaciji sa  salicilnom kiselinom, niacinamidom i ekstraktom sladića.