Mandelična (bademova) kiselina pripada grupi alfa hidroksi kiselina (alpha hydroxy acid, skraćeno AHA), mnogima poznatih i pod nazivom voćne kiseline.
Već decenijama unazad ove kiseline deo su raznih kozmetičkih prozvoda zbog sjajnih efekata koje ostvaruju na koži poput:
- poboljšanja teksture kože
- ujednačavanja tena
- anti-aging efekta
- ublažavanja hiperpigmentacija
- uticaja na smanjeno stvaranje mitesera i bubuljica
Ovoj grupi kiselina pored mandelične, pripadaju i glikolna, mlečna, jabučna, vinska i limunska kiselina. Iako su po svojim osobinama i efektima vrlo slične, postoje i važne razlike među njima.
Po čemu je mandelična kiselina posebna?
Zbog svoje velike molekule mandelična kiselina ima manji potencijal iritacije od ostalih alfa hidroksi kiselina, vrlo je blaga i pogodna za primenu kod svih tipova kože. Mandelična kiselina je najnježnija alfa hidroksi kiselina koja može odgovarati čak i koži koja je osetljiva.
Pored toga mandelična kiselina ima antibakterijsko i protivupalno delovanje, pa je odličan izbor kod kože sklone stvaranju bubuljica.
Određene studije daju mandeličnoj kiselini prednost u ublažavanju hiperpigmentacija u odnosu na ostale alfa hidroksi kiseline.
U kojim koncentracijama mandelična kiselina ostvaruje svoje efekte?
Kao i druge alfa hidroksi kiseline, mandelična kiselina je najučinkovitija u proizvodima koji se ne ispiru sa kože i u koncentracijama od 5% ili većim. Takođe, mandelična kiselina se radi još bolje efikasnosti često u proizvodima kombinuje sa drugim AHA ili salicilnom kiselinom.
Naš serum Blemish Banish sadrži mandeličnu kiselinu u koncentraciji od 6%, u kombinaciji sa salicilnom kiselinom, niacinamidom i ekstraktom sladića.
-
Blemish Banish2.900,00 rsd
-
Resvera Pro3.400,00 rsd